Allt du behöver veta om tandimplantat: Från planering till utförande & resultat

0
12

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Tandimplantat har revolutionerat tandvården genom att erbjuda en hållbar och estetiskt tilltalande lösning för att ersätta förlorade tänder. Denna guide tar dig igenom varje steg i processen, från planering och förberedelser till själva utförandet och eftervården. Vi kommer också att belysa vanliga frågor och bekymmer som patienter kan tänkas ha.

Vad är tandimplantat?

Tandimplantat är små titanskruvar som kirurgiskt sätts in i käkbenet för att fungera som konstgjorda tandrötter. Dessa skruvar stödjer sedan kronor, broar eller proteser för att ersätta saknade tänder. Implantat är känt för sin hållbarhet, stabilitet och sitt naturliga utseende, vilket gör dem till en populär lösning för många patienter.

Fördelar med tandimplantat

 • Naturligt utseende & känsla

Implantat ser ut och känns som naturliga tänder, vilket gör dem till en estetiskt tilltalande lösning.

 • Hållbarhet & långsiktighet

Med rätt vård kan tandimplantat hålla en livstid, vilket gör dem till en kostnadseffektiv lösning över tid.

 • Förbättrad funktion

Implantat återställer full bettfunktion, vilket innebär att du kan tugga och prata utan problem.

 • Bevarar käkbenet

Implantat stimulerar käkbenet, vilket förhindrar benförlust som ofta sker efter tandförlust.

 

Steg-för-Steg för hur du får dig dina tandimplantat

 • Konsultation & planering

Första steget är en omfattande konsultation med en tandläkare eller specialist. Under denna session kommer tandläkaren att:

 • Utvärdera din tand- och munhälsa.
 • Ta röntgenbilder och eventuellt en 3D-skanning av ditt käkben.
 • Diskutera dina behov och förväntningar.
 • Utarbeta en behandlingsplan som skräddarsys för dig.

 

 • Förberedelse

Om du har underliggande tandproblem, som tandköttssjukdomar eller karies, måste dessa åtgärdas först. I vissa fall kan benförstärkande procedurer, som bentransplantation, vara nödvändiga för att säkerställa att käkbenet är tillräckligt starkt för att stödja implantatet.

 • Kirurgisk ingång

Under denna fas placeras implantaten i käkbenet. Proceduren utförs vanligtvis under lokalbedövning, men i vissa fall kan allmänbedövning användas. Kirurgen gör ett snitt i tandköttet för att exponera käkbenet och borrar sedan ett hål där implantatet placeras. Tandköttet sys ihop och implantatet lämnas att läka och integreras med benet, vilket tar mellan 3 till 6 månader.

 • Avtryck & framställning av krona

När implantatet har läkt och integrerats med benet, tas avtryck av dina tänder och implantatet för att skapa en skräddarsydd krona. Denna process säkerställer att kronan passar perfekt och ser naturlig ut.

 • Fastsättning av kronan

Den färdiga kronan fästs på implantatet med hjälp av en distans. Din nya tand är nu klar att användas och ser ut som en naturlig tand.

 • Eftervård & uppföljning

Efter att implantatet är på plats, är det viktigt att följa en noggrann munhygienrutin och besöka tandläkaren regelbundet för att säkerställa att implantatet förblir i gott skick.

 

Vanliga frågor & funderingar

Hur smärtsamt är det?

En vanlig oro är smärtan associerad med implantatproceduren. Tack vare moderna bedövnings- och sederingstekniker är smärtan under själva ingreppet minimal. Efter ingreppet kan viss obehag förekomma, men det hanteras ofta effektivt med receptfria smärtstillande medel.

Hur lång tid tar processen?

Från konsultation till färdigt implantat kan processen ta från några månader upp till ett år, beroende på individuella förhållanden och eventuella nödvändiga förberedande behandlingar som bentransplantation.

Är tandimplantat lämpliga för alla?

Inte alla är idealiska kandidater för tandimplantat. Faktorer som rökning, vissa medicinska tillstånd och otillräckligt käkben kan påverka lämpligheten. En noggrann utvärdering av en tandläkare eller specialist är nödvändig.

Vad kostar tandimplantat?

Kostnaden för tandimplantat kan variera beroende på flera faktorer, inklusive antalet implantat som behövs, om förberedande behandlingar är nödvändiga och klinikens prispolicy. Det är viktigt att diskutera kostnader och betalningsplaner med din tandläkare.

 

Rekommenderad tandvårdsspecialist

För de som söker professionell och pålitlig tandvård i Stockholm, rekommenderas Mariatorgets Tandläkarmottagning; tandläkare på Södermalm. Denna klinik erbjuder omfattande tandvårdstjänster och har specialister som är erfarna inom tandimplantatbehandlingar. Deras moderna faciliteter och patientcentrerade vård säkerställer att du får bästa möjliga behandling.

 

Investera i ditt leende med tandimplantat: En långsiktig lösning för munhälsa och estetik

Tandimplantat är en utmärkt lösning för dem som söker ett långsiktigt, estetiskt och funktionellt alternativ för att ersätta förlorade tänder. Genom noggrann planering, utförande och eftervård kan tandimplantat erbjuda ett livslångt leende och förbättrad oral hälsa. Det är viktigt att samarbeta med erfarna specialister, som de hos Mariatorgets Tandläkarmottagning, för att säkerställa bästa möjliga resultat.