Börja borsta barnens tänder tidigt

0
502

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Det är viktigt att du ser till att så fort ditt barn får tänder, att ta hand om dem. Ofta så får du kontakt med tandvården via BVC före det att barnet fyller två. Det för att du ska få bra tips och råd kring hur du bör sköta ditt barns tänder. Om du föredrar att gå till en tandläkare Malmö så är det så klart ok. Barnets tänder, de utvecklas faktiskt redan under graviditeten. Men sedan, när barnet är fött, så dröjer det tills att barnet är mellan 6 och 8 månader till de första tänderna dyker upp i munnen. Det brukar vara framtänderna i underkäke, sedan nederkäke som kommer först. De flesta tänder brukar ha kommit upp då barnet är runt 3 år. Det är då cirka 20 mjölktänder som de ska ha. Mjölktänderna är känsliga på samma sätt som permanenta tänder. Äter och dricker man fel kan det orsaka karies och sedan hål.

När ska man börja borsta barnets tänder?

Du kan redan så snart första tanden kommit upp börja att borsta. Du kan då ha en mjuk, liten tandborste samt fluortandkräm. Det räcker med att ha en mängd som motsvarar barnets lillfingernagel till att börja med. Tänderna ska borstas morgon och kväll. Sen är det bra att en vuxen är med och borstar tänderna på barnet tills att han eller hon är runt 12 år. Utöver att borsta barnets tänder, se till att även ge det bra vanor. Bland annat genom att ha regelbundna vanor och låta tänderna vila mellan måltiderna, genom att undvika småätande. Låt inte barnet få söt mat eller dryck mellan måltiderna och låt barnet dricka vatten om det är törstigt. Genom att ge barnet dessa bra rutiner så bådar det gott för framtiden och att de kommer ha bra tänder för resten av livet, om de fortsätter med att ha bra tandvård.