Jämför kreditkort – så gör du

0
390

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Att jämföra olika saker, det är oftast något som rekommenderas. Det gör man för att kunna hitta bästa alternativet, billigaste alternativet, det mest passande alternativet. Det gäller även när du ska skaffa dig ett kreditkort. Genom att jämföra olika kreditkort mot varandra, så kan du hitta ett som passar dina köpvanor med en kreditnivå du vill ha och som har bra villkor och låga räntor. Jämför kreditkort på egen hand eller via hittakreditkortet.se.

Vad ska du tänka på när du jämför kreditkort?

Om du vill göra det superenkelt att jämföra kreditkort, så kan du ju helt enkelt besöka en jämförelsesajt som redan gjort det åt dig. Men det kan ändå vara bra att veta vad som ska jämföras. Om du ska jämföra olika kort, så är det bra att fundera på vad du har för köpvanor vanligtvis. Vad och var handlar du annars? Idag finns det ju många olika kreditkort, som har en speciell inriktning. Det finns bland annat resekort, matkort, bensinkort och så vidare.

Vilka avgifter finns att jämföra?

Kreditkort kan komma med olika avgifter, så det är rätt bra att jämföra dessa mot varandra. Inget kort är idag helt utan avgifter, men det finns de som har låga avgifter samt slopar årliga avgifter. Just årsavgift är något att kolla upp om det finns och om det finns, hur mycket den är på. Det bästa alternativet är oftast att välja ett som inte har en årsavgift. Det är då gratis att äga det kortet.

Något som kan förekomma, det är en så kallad uttagsavgift. Många kreditkortsföretag tar ut en avgift oavsett om du gör uttaget i Sverige eller utomlands. Dock finns det de som erbjuder fria uttag.

Om du befinner dig i ett annat land när du använder ditt kort, så kan det tillkomma ett valutapåslag. Det är en avgift du får betala för att du handlar med annan valuta än SEK.

När du använder kortet, så handlar du på kredit, som ska betalas tillbaka. Det gör att du får en avi, som kan ge extra kostnad med en aviavgift. Många gånger går det att slippa undan denna avgift genom att välja e-faktura.

Ränta är en annan sak att jämföra, då den kan skilja åt sig rejält. Alla kreditkort tar ut ränta, men om du betalar inom den räntefria perioden så slipper du det.

Jämför räntefria perioder på kreditkort

Idag erbjuder i stort sett alla kreditkort en så kallad räntefri period, men längden kan variera. Max antal dagar med räntefritt är 60 dagar, men det finns de som erbjuder mindre och det förekommer att en del har 30 dagar. Dock är det vanligast med 50-60 dagar.

Det du bör vara medveten om är att du kan bara använda det maximala antalet räntefria dagar första dagen på kreditkortets fakturaperiod. För varje dag närmare slutet av perioden, ju mindre räntefria dagar har du att använda dig av.

Förmåner och rabatter att jämföra på kreditkort

Olika kreditkort har oftast olika förmåner, rabatter, bonussystem med mera. Ibland är det till och med så att du med ett enda kort kan få flera förmåner. Det är bra att jämföra olika kort med vad de har att erbjuda dig inom just detta. Det eftersom en del av dem har få, eller inga medan andra kan ha flera olika bra förmåner om du väljer dem.

Ofta kan du se på vad kortet kallas för, vad det har för förmåner kopplat till sig. Ett bensinkort ger förmåner då du tankar och ett resekort ger dig bra förmåner inom just resor.

Du bör välja det kort som ger förmåner inom det du annars brukar handla, så välj kort efter vad du har för köpvanor.