Spar pengar på portot

0
244

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Postväsendet har funnit sedan flera hundra år före Kristus i delar av mellanöstern.

Då sköttes postgången av beridna kurirer som avlöste varandra utmed vissa utmätta delsträckor.

1636 infördes det svenska postväsendet av rikskanslern Axel Oxenstierna.

Användningen av postväsendet har varierat under olika tider och i den tid vi är nu kan vi konstatera att mängden pappersbrev som skrivs av privatpersoner som skriver till andra privatpersoner har minskat drastiskt.

Vi skriver alltså mycket färre brev sedan e-post och sms i stort sett tagit över den marknaden.

I och med internethandelns snabba ökning har dock paketmängden som skickas och distribueras i världen ökat dramatiskt.

Paket skickas dagligen i stora mängder. Du kanske inte skickar så många paket men många av oss handlar billigt på nätet vilket har blivit den stora inkomstkällan för paketleverantörer.

Har du ett företag som skickar mycket paket är det extra viktigt att inte betala en massa porto i onödan.

Noggrann vägning

Du kan spara mycket pengar genom att väga dina paket korrekt och noggrant så du inte bara slänger på lite extra porto på alla paket för att vara på den säkra sidan.

Det gäller alltså att ha en bra våg och vad gäller vågarnas utveckling kan man bara säga en sak och det är att det har gått stadigt framåt.

Förr i tiden fanns ofta olika typer av balansvågar där ett antal bestämda tyngder hängdes på ena sidan och paketet eller varan i den andra. Vägde det jämt så visste man varans vikt – på ett ungefär.

Om du är lite äldre kanske du också minns den variant fiskare och fiskhandlare hade förr: Besmanvågen – en handhållen hävstångsvåg med en tyngd i ena änden och en krok där fisken hängdes i den andra.

Nu kör vi digitalt

Numera använder vi oss oftast används av en digital paketvåg, smart utformad och betydligt mer exakt än sina föregångare.