Teknik för familjen

0
210

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Teknik och den digitala världen är idag en självklar del i alla familjers vardag. Ändå så kan det vara svårt att navigera och förhålla sig till den som förälder. Det pratas ofta i medierna om olika faror som lurar bakom de mest oskyldiga spel, appar och teknikprylar. Att förbjuda helt eller hålla sina barn borta från tekniken är i princip omöjligt och inte särskilt konstruktivt. Så hur ska man tänka? Vi berättar mer.

Häng med i utvecklingen

Det finns mängder med teknikutveckling som du kanske tänker är främst till för de som arbetar inom teknikindustrin. Många delar av teknikindustrins produkter smyger dock in i familjelivet. Det är då lätt att känna att det som är nytt tycker vi också är lite skrämmande. Viljan att begränsa och förbjuda är då en naturlig reaktion. Det är dock viktigt att när det gäller teknik och det digitala att man som förälder antar en position av försiktig nyfikenhet. Vad är det som verkar spännande och kul för barnet med en viss app eller pryl? Kan ni undersöka och utforska tekniken tillsammans?

Ny teknik tillsammans

Många saker här i livet är både underbart och skadligt i för stora mängder. Som föräldrar måste vi ju försöka guida och stötta våra barn i att hitta bra förhållningssätt och strategier för att hantera detta. Så även med tekniken. Till exempel kan ni försöka att hitta sätt att använda tekniken som känns mer kreativa och med fokus på gemenskap. Ni utforskar den nya tekniken tillsammans. Ibland är det barnen som blir experterna i detta. Är det något experter på det här med barn och den digitala världen alltid understryker så är det hur viktigt det är att vara närvarande som förälder. Fråga vad barnen gör och försök ”förstå deras värld”. Barn och unga är absolut bäst på att beskriva vad de gör. Så begränsa inte ny teknik, håll dig informerad och upptäck tillsammans!