Upplev naturen med familjen på cykel

0
1054

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Allt mer av vår tid spenderas framför smartphones, tablets och andra skärmar. I arbetslivet bliver vi också allt mera stillasittande, och barnen sitter inomhus en stor del av tiden i skolan. Därför är det en bra idé att se till att familjen kommer utomhus så ofta som möjligt. Förutom att det ger många positiva effekter på vår mentala hälsa, att vistas ute i naturen, så kan man styrka familjebanden genom at göra utomhusaktiviteter tillsammans. Det behöver inte betyda att man skall resa bort, eller att man skall gå med i en förening. Ett bra tips på en gemensam utomhusaktivitet, är att ta ut på cykelturer i naturen tillsammans.

Använd rätt cykel till ändamålet

Om man skal cykla längre turer tillsammans, så är det viktigt att man har en cykel med bra kvalitet och i bra skick, att cykla på. Och om man skall cykla ute i naturen, är det också viktigt att cykeln är anpassad till detta. Om man primärt cyklar på vägar och eventuellt grusvägar, så kan man använda en standardcykel, så länge man har bra däck på. Men om man verkligen vill uppleva naturen, och inte vara begränsad till vägar, så kan det rekommenderas att skaffa varsin mountainbike till familjens medlemmar. En mountainbike er anpassad till att kunna komma fram i terräng, och du kan därmed cykla på skogsstigar och liknande, såväl som på vanliga vägar. Den har låga växlar vilket gör den lätt att cykla upp för branta backar och liknande, kraftiga däck och en solid ram.

Storleken spelar roll

Förutom att cykeln bör vara ändamålsenlig, så är det även viktigt att man har en cykel i rätt storlek. Som vuxen är det relativt enkelt, man väljer oftast en herr eller damcykel, men för barn är det flera storlekar att välja mellan. Barnen växer ju, lyckligtvis, och om man cyklar på en för liten cykel bliver det ganska krångligt, och därför mindre kul. Om cykeln är för stor, så är det inte lika säkert att cykla på den, och den bliver svår att kontrollera. Därför bör man se till at barnen har en cykel i rätt storlek anpassat till deras kropp och ålder.