Vilket hundfoder ska jag välja?

0
245

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Något som är viktigt för din hund, det är att den får en väl sammansatt kost. Idag finns det ju en mängd olika fodertyper att välja mellan som sedan i sin tur finns i olika varianter och av olika tillverkare. När det gäller hundmat så finns det idag tre typer. Dessa är torrfoder, våtfoder och färskfoder.

Vilka är de huvudsakliga för- och nackdelarna med respektive fodertyp?

Alla dessa tre varianterna av hundmat har både fördelar och nackdelar. Den vanligaste varianten av hundmat idag, det är torrfoder. Den är enkel att hantera, ha med och portionera upp. Den har en lång hållbarhet samt att den är även bra för hundens tänder. Det eftersom det ger tuggmotstånd. Om hunden inte äter hela sin portion, så går det att spara och ge igen vid senare tillfälle.

När det gäller våtfoder, som då kan finnas i askar, burkar, korvar med mera, det är inte lätthanterligt som torrfodret. Det är tungt att bära hem, samt kostar mer. Det går inte heller spara undan för senare bruk. Dock är det en hundmat många hundar gillar att äta samt att de via den kan få i sig mer vätska, om det är varmt eller hunden är sjuk.

Färskfoder är en annan variant av hundmat, som baserats på råa ingredienser i form av kött, inälvor, ben, fisk och grönsaker. Dessa har malts ner och är ofta i form av burgare, korvar eller bollar. De är frysta och tinas innan det ges till hunden. God hygien är ett måste när detta hanteras. Detta eftersom att rått kött kan ha i sig olika bakterier. Sen är det rätt svårt ha med detta foder samt går inte spara och serveras senare.

Hur vet jag vilken mängd hundmat min hund ska äta?

Ofta går det bra att läsa sig till det på förpackningen. Ofta baseras det på vad din hund väger. Tänk på att fördela mängden mat över dagen, på två till tre portioner.