Tvättmaskin: så väljer du rätt

0
460

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Då det är dags att köpa ny tvättmaskin är det lätt att bli förvirrad då det finns otaliga tvättmaskiner på marknaden. Är det bäst att välja en toppmatad eller frontmatad? Är miljövänliga tvättmaskiner lika bra som andra?

Du kommer definitivt att behöva göra lite efterforskningar för att hitta en tvättmaskin som passar för hushållet och behovet som finns i hushållet. På denna sida hittar du en lista över de tvättmaskiner som är bäst i test – ett superbra sätt att jämföra massa olika modeller.

Storleken har betydelse

Det första du bör tänka över är tvättmaskinens storlek. Det är viktigt att den får plats utan problem där du tänkt placera den. Börja med att noga mäta upp utrymmet för tvättmaskinen, det finns inget mer irriterande än att få en tvättmaskin levererad som inte får plats.

Det andra du bör tänka över gällande storleken är tvättmaskinens kapacitet. Generellt sett klarar sig ett hushåll om fyra personer med sju kilos kapacitet. Om familjen är lite större kan det vara värt det att investera i en tvättmaskin med tolv kilos kapacitet för att slippa tvätta alltför ofta.

Design och funktion som uppfyller dina behov

Det allra vanligaste är att köpa en frontmatad tvättmaskin. De tar lite större plats men har oftast större kapacitet och fler program att välja mellan. Har du däremot ont om plats är en mindre toppmatad modell något att tänka över.

Kolla även upp hur lång tid programmen tar, det ska inte ta en evighet att tvätta. Om du ofta använder dig av specialprogram är det smart att kolla upp om den nya tvättmaskinen erbjuder dessa.

Även ljudnivån är en viktig punkt. Oftast står tvättmaskinen i badrummet och det kan vara väldigt störande med högljutt buller då tvättmaskinen är igång. Det finns tyvärr inga tysta tvättmaskiner men det finns med en lite lägre ljudnivå.

Sköljning och centrifugering – kolla upp detta!

Tyvärr sköljer de flesta nya maskiner dåligt då tillverkarna vill hålla vattenförbrukningen nere och kvalificera sig för miljömärkning.

På grund av detta är det smart att kolla upp om tvättmaskinen har något extra sköljprogram. Speciellt om du har känslig hud eller småbarn i familjen.

Motor och energiklass, viktigt i längden!

Det allra bästa är att välja en kolborstfri motor, även kallad kolfri motor. Med denna motor slipper du ständigt underhåll och dyra reservdelar som är svåra att få tag på.

Dessutom är denna typ av motor tystare än andra. De allra flesta tvättmaskiner som säljs idag har en kolborstfri motor.

Energimyndigheten rekommenderar tvättmaskiner i klass A+++ eller A++.